Rohetoetus tööstusettevõtete kohandamiseks

Rohetoetus on loodud toetama ettevõtteid kestliku arengu ja ringmajanduse põhimõtete rakendamisel, et suurendada ressursitõhusust ja vähendada raiskamist. See lähtub Euroopa Liidu eesmärgist saavutada aastaks 2050 kliimaneutraalsus ja toetab „Eesti 2035“ strateegiat. Esimeseks sammuks muutuste poole on roheaudit, mis hindab ettevõtte vastavust rohepöörde põhimõtetele ning koostab teekaardi edasisteks sammudeks. Muudatuste elluviimist toetab EIS-i rohetoetuse meede, mis on avatud kuni 2025. aasta keskpaigani ning rahastatud NextGenerationEU vahenditest.

Keskkonnasõbralikud muutused

Ringmajandus, rohelised lahendused, ressursitõhusus, kestlik areng – need teemad on igal sammul meie ümber, ka ettevõtluses. Miks neile nii palju tähelepanu pööratakse?


Kõik saab alguse Euroopa Liidu ambitsioonikast eesmärgist teha Euroopa aastaks 2050 maailma esimeseks kliimaneutraalseks maailmajaoks. Selle eesmärgi saavutamiseks investeeritakse ulatuslikult keskkonnasõbralikesse tehnoloogiatesse ja transpordivahendite kasutuselevõttu ning hoonete ja avaliku ruumi energiatõhusamaks muutmisse. Lisaks Euroopa suurele plaanile on ka Eestil oma strateegia – „Eesti 2035“, mis aitab kaasa Euroopa Liidu eesmärkide saavutamisele. Strateegia keskendub muuhulgas kestlikule arengule, mille kaudu arendatakse ühtselt sotsiaal-, keskkonna- ja majandusvaldkonda, et vähendada vaesust, kaitsta keskkonda ja tõsta inimeste heaolu pikaajaliselt jätkusuutliku ühiskonnamudeli kaudu.

Kestliku arengu raames on oluline suurendada ettevõtete ressursitõhusust ja parandada majanduse ressursitootlikkust. Siin tuleb mängu ka ringmajandus – tootmis- ja tarbimismudel, kus tooteid jagatakse, laenutatakse, parandatakse ja kasutatakse korduvalt. Samuti kasutatakse materjalina tooteid, mis on oma esialgse otstarbe kaotanud, või võetakse jäätmeid ringlusse, pikendades sellega toodete elutsüklit. Lühidalt: midagi ei lasta raisku. Iga tootmisettevõtte juht mõistab, kui väärtuslik on tõhus tooraine kasutamine ning kuidas ressursikulu vähendamine saab aidata kaasa nii keskkonnale kui ettevõtte kasumlikkusele.

Mis sammud tuleb ette võtta?

Iga ettevõte on ainulaadne ja seetõttu ei ole ühtset vastust. Esimese sammuna soovitatakse tellida roheaudit, mille käigus kaardistatakse ettevõtte rohevõimekus ja hinnatakse ärimudeli vastavust ringmajanduse põhimõtetele. Audit selgitab välja, mil määral on need põhimõtted juba rakendatud ja kui perspektiivikas võiks nende laiem kasutamine olla tulevikus. Samuti hinnatakse ettevõtte ja toodete keskkonnamõjusid ning koostatakse teekaart edasisteks sammudeks.


Seejärel algab jätkusuutlik ümberkorraldus – lähtudes teekaardist alustatakse arendustegevustega. Muudatused võivad olla kulukad ja seetõttu on EIS on avanud spetsiaalse toetusmeetme – rohetoetus, mida rahastatakse Euroopa Liidu taasterahastu NextGenerationEU vahenditest. Toetusmeede on avatud kuni 2025. aasta keskpaigani, pakkudes ettevõtetele tuge rohepöörde elluviimiseks.


Oled valmis alustama? Võta ühendust ja viime rohepöörde teie ettevõttes koos ellu!

Liitu uudiskirjaga